trainingen

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren

Wil je op een andere manier lekker bezig zijn met je hond? Wellicht is praktijkspeuren dan iets voor jullie. Honden kunnen veel beter ruiken dan mensen. Onze honden hebben vanouds hun neus nodig voor het vinden van eten, maar zij communiceren ook met elkaar via geur en kunnen bijvoorbeeld aan de urine van andere honden heel wat aflezen.

Daar waar bij ons het gezichtsvermogen overheerst, is dat bij onze hond de reuk. Onze hond “kijkt” dus eigenlijk met zijn neus. Vanaf het moment dat onze viervoeter wordt geboren, werkt de neus al. Als pasgeboren pup is onze hond al in staat om met zijn neus de moedermelk te lokaliseren, terwijl de ogen en oortjes nog niet werken. Dus eigenlijk is elke hond al vanaf de geboorte een speurneus.

Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurspoor van een mens volgen. Honden hebben de gave om personen van elkaar door hun geur te onderscheiden. Als mens verlies je continu een specifiek eigen persoonlijke geur. Als je loopt vormt deze geur een geurspoor.

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren is een vorm van speuren waarbij je hond een specifiek persoon kan opsporen door diens geurspoor te volgen van waar die persoon weggelopen is tot aan het einde van het spoor daar waar die persoon zich bevindt. Bij de start krijgt je hond van jou hiervoor een geurvoorwerp van deze persoon aangeboden. Je hond leert de specifieke persoonsgeur van deze persoon te volgen en andere geuren te negeren.

Praktijkspeuren is ontzettend leuk om samen met je hond te doen. Het is een echte teamsport. Bovendien is praktijkspeuren geschikt voor elke hond, van jong tot oud en van klein tot groot. Elke hond kan het! Je hond speurt op zijn eigen manier zonder druk of dwang. Voor je hond een topsport om uit de vele geuren die hij op straat of in het bos tegenkomt steeds weer die ene specifieke geur van die persoon eruit te pikken die hij moet opsporen.

In de training gaan we steeds een stapje verder en worden er steeds moeilijkere scenario’s uitgewerkt. Zo variëren we in de lengte en oudheid van sporen, het aangeboden geurvoorwerp, gaan we verleidingssporen gebruiken, loopt de persoon over verschillende ondergronden en speuren jullie in verschillende omgevingen met afleiding van mensen, dieren, verkeer, andere geuren enz. Het blijft bijzonder dat je hond dit kan en een geurspoor van mensen zelfs na uren nog kan volgen.

Afspraak maken voor een proefles
of een training?